You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
Domov > Tvorba kalendárov, obrazov, fotiek > Kedy sa nebáť zvoliť nižšie rozlíšenie snímky?
Kedy sa nebáť zvoliť nižšie rozlíšenie snímky?
print icon
Dojem z vytlačené fotografie závisí od počtu obrazových bodov, jemnosti tlačového rastra a pozorovacej vzdialenosti.
 
Počet obrazových bodov - celkový počet bodov, z ktorých sa skladá fotka, uvádzaný v pixeloch (px).
DPI - tlačový raster, teda počet obrazových bodov na palec; palec = 2,54 cm.
Pozorovacia vzdialenosť - vzdialenosť medzi pozorovateľom a prehliadaným snímkou.
 
Čím väčšia je vzdialenosť medzi pozorovateľom a snímkou, tým menší počet bodov dokáže pozorovateľ rozlíšiť. Pri výbere vhodnej fotografie na tlač je preto potrebné vziať do úvahy pravdepodobnú vzdialenosť, z ktorej bude prehliadaná. S nižším DPI je možné tlačiť do väčších rozmerov, ale súčasne klesá ostrosť. Vysoké DPI naopak znižuje fyzickú veľkosť predlohy, ale rastie ostrosť a množstvo detailov.
 
 
Ľubovoľný počet bodov, ktorý sa nachádza v uhle 0,16 ° (tzv. uhlová minúta), vníma ľudské oko ako jeden bod. Čím väčšia je vzdialenosť oka od objektu, tým menší počet detailov dokáže oko rozlíšiť.
 
V prípade, že fotografiu umiestnime do fotoknihy a štandardne ju prezeráme zo vzdialenosti cca pol metra, optimálnym rozlíšením snímky je 300 DPI.
U fotoobrazov, ktoré prezeráme napríklad zo vzdialenosti 2 a viac metrov, je vhodné zvoliť nižšiu hodnotu DPI. Pre pozorovaciu vzdialenosť 2 metre stačí rozlíšenie 150 DPI. Ak je vzdialenosť 10 a viac metrov, volíme 50 až 60 DPI.
 
Prečítajte si, ako overiť rozmery a rozlíšenie snímok. Viac TU.
 
Uvedené hodnoty neodporúčame dodržiavať striktne. Vždy je potrebné sa zamyslieť nad reálnou pozorovacou vzdialenosťou. Ak sa vytlačená fotografia vyskytuje v mieste, kde ju bude možné pozorovať napríklad z 2 metrov, ale bude ju tiež možné pozorovať zo vzdialenosti menšej, zvolíme vyššiu hodnotu, ako odporúčaných 150 DPI.
 
Spätná väzba
0 z 0 bolo toto užitočné

scroll hore ikonu